Novi Sad
06.02.2015.
07:35 > 08:47
Tribina na temu "Kako da vaspitavamo bez batina, nagrada i kazni? Pristup Pozitivnog vaspitanja", održava se danas, 6. februara, u Pozorištu mladih.
  • Namćor

    06.02.2015 12:31
    Jedem šta hoću, a mršavim
    Nekako me sve ovo podseća na te glupe reklame: svi vide da nešto ne valja sa ponašanjem današnje dece, ali neće ništa da promene.
    Očigledno je da se nešto pogrešno radi kada ima toliko problema, pa zašto ne saslušati predavanje, razmisliti o tome pa onda komentarisati, umesto što unapred znamo da su to sve gluposti i da je naš način vaspitanja savršen - odakle onda toliko problematične dece kada su roditelji savršeni.
  • Toma

    06.02.2015 11:33
    kako vaspitati decu bez batina
    Loše.
  • mamaaa

    06.02.2015 11:23
    zao mi je sto nemam trece i plus....
    @ Tata
    Postovani tata, u praksi, ukoliko analiziramo jednu zdravu porodicu, najstabilnija, najspremnija i deca sa najvise naj... su upravo iz porodica sa vise clanova.
  • Diablo

    06.02.2015 11:05
    Samo Vi po svom
    Ako neKo tuče decu dok su mala, ona će Vas tući kada budete stari i bespomoćni i kada nebudete mogli da brzo hodate ili brzo jedete (ispadne vam kašika na primer...), tako ih vaspitate ,tako Vam se i vrati. To je identično i tome kako se ponašate prema drugim ljudima, ako imate problem sami sa sobom pravite problem i drugima, i kako Vam drugi uzvrate na Vaše ponašanje provokacija, vređanja i sličnih stvari. Vi ste u ogledalu.Pišite malo o svojil ličnim dnevnim aktivnostima u toku dana pa sami sebi dajte dnevnu ocenu na kraju dana.
  • Jedan tata

    06.02.2015 10:13
    Treba sagledati sve strane
    Moje iskustvo je takvo da su najproblematičnija deca koju roditelji preterano "štite" od vaspitača i nastavnika i generalno, odgovornosti za učinjeno. Ja imam nekoliko takvih primera u vrtiću i školi u koje moja deca idu, a majka jednog od tih problematičnih je rekla da ga tuče kada nešto pogreši. Tuče ga, ali samo kada njoj nešto zasmeta, kada maltretira mlađeg brata ili razbije vazu, a kada maltretira drugu decu u školi ili se svađa sa nastavnicima, onda mu nalazi hiljadu opravdanja, traži da mu druga deca "popuštaju" ili jednostavno "ne veruje" da je njeno dete tako nešto uradilo.
    U vrtiću je bilo jedno dete (prvih dana su i roditelji bili prisutni) koje je otimalo igračke, guralo drugu deca, a jedina reakcija majke je bila da objasni da je on lav u horoskopu... Čisto sumnjam da bi tako reagovala da joj pokvari frizuru (svako jutro je dolazila maksimalno namontirana).

    Dakle, nije poenta vaspitanja u batinama, nego u tome da dete ima određenu povratnu informaciju i o tome da li je to što radi dobro ili nije i adekvatnu i objektivnu reakciju roditelja. Ako roditelj dete kažnjava samo za nestašluke kod kuće, a "štiti" ga i opravdava kada pravi gluposti u školi, dete će "naučiti" da je u redu da maltretira drugu decu i nastavnike, a kasnije i prolaznike na ulici i sve ostale. To je osnovni problem današnjeg vaspitavanja, a ne to da li treba lupiti dete po guzi ili ne.
  • Ova Ovde

    06.02.2015 09:32
    @Psihić
    Vi baš znate da je jedino što sam dobila od roditelja u amanet, to da sam naučila da tučem svoju decu? Inteligentan zaključak sa vaše strane.
  • Objektivan?

    06.02.2015 07:40
    O tzv. "nauci"
    Ne verujem šta čitam? Vaspitavanje baz ikakvog kažnjavanja? I nagrađivanja? Svaka čast za izum ako radi.

    Zaljubljenicima u "nauku", ako uopšte postoji mogućnost da čuju objektivnu informaciju, preporučio bih da provere nije li nauka slučajno stvar manipulacije, a ne ono kako se predstavlja po svojim temeljima. Jer uvek postoji faktor ljudi, pohlepe i interesa. I komunizam je u teoriji odličan, (i demokratija), ali nije bilo savršenih ljudi da ga sprovode.
  • Moj stav

    06.02.2015 06:35
    napraviti granicu
    Nemam reči za komentare...
    Nisam za to da se deca ubijaju od batina, ali ako se dete nađe u opasnoj situaciji i ugrožava sebi život, treba ga pucnuti po guzi i povisiti ton da shvati da je to opasno i da ne sme to više da radi. Pogrešno je tući dete za svaku sitnicu, jer ono tada ne može da napravi razliku između onog što je za njega opasno i nekog npr.nestasluka koji je roditeljima zasmetao, jer su danas nervozni pa su ga istukli.
    Pa niko nije lud da ubija dete od batina...i gospodin Milivojevic je to rekao i slažem se sa njim da treba napraviti granicu između batina i zlostavljanja...
  • Psihic

    05.02.2015 20:40
    Za "Ova ovde"
    "Ne vidis da ti nesto fali"...Kod vas se batine prenose s kolena na koleno, vidim... Bolje nesto pametnije da ostavite u amanet svojim potomcima kad vec vama nisu ;)
  • Ova ovde

    05.02.2015 19:45
    Mene su roditelji tukli, mog oca su roditelji tukli, i njegovog oca su roditelji tukli. Moju majku roditelji nisu tukli. Vidite, uvek kada sam od oca dobijala batina, znala sam zasto ih dobijam. Kada sam ih dobijala od majke, dobijala sam i bez bitnijeg razloga.

    Nekada je nasilje bilo sastavni deo života, i nije se toliko osudjivalo. Ne opravdavam nasilje. Samo, jedno je nasilje, a drugo je primena sile. Znam dete koje je huligan. On se vodi motoom 'niko me ne može odvratiti od onoga što hoću da uradim, jer nema čime'. Ćuška, prekor, kazna su normalne stvari za normalnu decu. Ne mislim da meni nešto fali zato što sam dobijala batina u detinjstvu. Niti je našim starima nešto falilo što su bivali biveni.
  • Dikac

    05.02.2015 19:21
    ?
    "inače sertifikovani edukatori za roditelje u oblasti pozitivne discipline."
    meni ovo sektaski zvuci.
  • Majka II

    05.02.2015 19:20
    Odgovor majci sa strane...
    To što gospodin Milivojević nema dece nije argument kojim mu osporavate stručnost. Potpuno se slažem sa njim u svakom slovu i svakoj reči koju je izjavio.
    U pravu što se tiče organizatorki i njenog deteta, mada,može se reći i dece...
    Kako može neko da zastupa i "propoveda" teoriju, čiju praksu nisu uspele same da realizuju kod svoje rođene dece..ili misle da je tuđu decu lakše i uspešnije vaspitavati??!! (jer su kod svoje poprilično izgubile sve što bi se moglo nazvati "uspešno vapitano dete".)
    Ta ista Evropa koja je pre desetak godina uvela ovaj zakon, sada ga koriguje, jer su dobili kompletno problematične generacije dece-kojoj niko (bukvalno) ne sme i ne može ništa, sve do punoletsva, a onda je kasno!!
    Ne kažem da dete treba ubijati od batina. Daleko od toga!! Ono što se mora znati je - KO je KOGA rodio!!! Gde je granica koju dete mora poštovati. Ovakav način vaspitanja ne vodi u tom pravcu. Ovakav način vaspitavanja pravi samoživu decu kojoj niko ne može ništa i koja jako rano postanu toga svesna. Tada roditelj postaje onaj ko trpi i to od tog istog nedokaznog deteta...a on ga je takvim napravio jer da je društvo savatovalo kako to da napravi.
    Još jedan od načina "Kako da upropastite vlastito dete". Držite ga 10..12..14..godina u lažnom viđenju sveta, a onda kada krenu problemi za sve je kasno.
  • Isto mama, isto struka

    05.02.2015 18:53
    @mama, gleda sa strane
    Gospođo, to sto Vi delite kolege na strucnjake koji imaju decu, one koje nemEju decu i one cija deca nisu bas bubice se zove diskriminacija!!!
    Zamislite da ja vas profesionani angazman ocenim kao nekompetentan zato sto mi je Persa rekla da vam deca nisu bas bubice...
  • mama, gleda sa strane

    05.02.2015 18:22
    Nisam nikada udarila svoje dete...
    da se razumemo, ovo mi je struka i imam punooo prakse....
    Dete treba da se vaspita sa srcem i jako je tesko, gotovo neprirodno da roditelji vaspitaju svoju decu po modelu neke knjige. Dr Milivojevic nema svoju decu a deca od organizatorke nisu bas bubice (kada gledas sa strane), oni to ne govore empirijski. Naucne cinjenice iz novog veka imaju, kao i svake teze, iz proslosti, sadasnjosti i buducnosti, svoje dobre i lose strane. Ono sto zameram novom talasu je, sto pravimo od dece ljude, bez temelja za negativna iskustva, gde oni ne poznaju nacine na koji se kanalisu negativne emocije i stoga ih ,tako mali i neiskusni, akumulisu i cekaju.... ko zna sta...Jer ne valja da mama i tata pokazu da su besni, nervozni, da se ne slazu sa necim, da podviknu i sve je u zivotu roze... E onda porastu i shvate da to bas nije tako... ozbiljna tema....
  • prevara

    05.02.2015 18:17
    manite se ovih gluposti. nemojte ici da vas truju uzasima. ja znam kako cu ja svoje dete vaspitati a ne da mi tu kojekakvi objasnjavaju
  • osetljiva

    05.02.2015 18:17
    moc govora
    Slusala sam ovog ''psihologa'': dobijao je batine kao mali, pa vuce traume. Sada zagovara lemanje dece, da se osveti. Kao da ne postoji moc govora i dobrog primera.
  • Tata

    05.02.2015 17:45
    Tako što ćete im poklanjati pažnju. Ne može se imati troje, četvoro, petoro dece i normalno ih vaspitavati. Kontrola rađanja, ne samo u broju dece nego i u uzrastu roditelja pri dobijanju potomaka. I puno, puno ljubavi, sve vreme ovog sveta. A kada u centralnom zatvoru nađete samo jednog robijaša kojeg roditelji nisu tukli, slobodno mi "lupite" milion minusa.
  • vzv

    05.02.2015 16:38
    e moja Majka...
    Taj milivojević nije psiholog jer po struci nije doktor. On je kursadžija. Bukvalno. Doktor spina. Prepisivač sopstvenih kolumni i sad odjednom neko ko diže paniku i priča o propasti srpske porodice. Ko je bio/gledao njegovu tribinu, video je da on nije itelektualac, već uličar koji ne ume da vodi diskusiju i ne trpi mišljenje drugačije od svog. A zakon koji on kritikuje neće ništa novo doneti i bitnije promeniti, jer OVDE SE ZAKONI NE POŠTUJU! Uzgred, već neko vreme kod nas jeste na snazi zakon koji se bavi ovom tematikom, pa meni nije baš jasno zašto se sada diže frka. Možda se dotični boji da će njegova teorija ( samim tim i opus i prihodi ) doživeti krah... S druge strane, onaj ko ne ume sa detetom ( a kamoli sa odraslom 24-godišnjom osobom ) da nađe zajednički jezik i/ili onaj ko "nema vremena i strpljenja da detetu ponovi 100 puta jednu-te-istu-stvar" ne zaslužuje da bude roditelj. Lupiti dete po guzi ili po glavi zbog bilo čega i treba da bude kažnjivo, jer niko na svetu nije u stanju da povuče liniju i kaže gde je tačno "granica", ni kada su mnogo manje bitne stvari u pitanju. A "granica" se lakše prelazi ako se ima nekakvo opravdanje tipa: radim dva posla, umoran sam, dete je đavo itd. Iza te "granice" počinje nasilje nad decom.
  • Milan

    05.02.2015 16:09
    @Majka
    Zoran Milivojevič nikada nije rekao da se deca moraju fizički kažnjavati, samo je to ostavio kao jednu od mogućnosti koju ne izjednačava sa nasiljem.
    Postoji način za discipinu i bez fizičke kazne, samo je malo teži i zahteva više discipline i od roditelja.
    Drugo, fizičko kažnjavanje može da pređe u naviku, pa da se pretera.
  • Otac

    05.02.2015 15:57
    Odgovor za "Majku"
    Blago vasoj deci s takvom "Majkom". A zasto lepo ne odete na predavanje i cujete nesto novo, iz drugog ugla, i utemeljeno na naucnim cunjenicama iz ovog veka. Posto znate jel, i nauka napreduje..;) Mogli bi mozda i vi. koristice i vasoj deci;)
  • Lexv

    05.02.2015 15:19
    Ovaj naslov "Kako vaspitavati decu bez batina?" zvuci kao neki holivudski hit koji je upravo poceo da se prikazuje u bioskopima. Jel ima jos ulaznica?
  • 05.02.2015 14:33
    Majka
    Zoran Milivojević je potpuno u pravu. Deca se moraju tu i tamo blago fizički kažnjavati a to ne znači da su fizički zlostavljani.
    Mene je majka ovlaš udarila papučom u 24 godini mog života i bila je potpuno u pravu.
    Ja sam joj danas zahvalna za sve pa i za papuču. Ako nije u pitanju patologija roditelji imau pravo da ćušnu dete jer je to sve u korist dece.
    Pametovanja i neperimerena "zaštita" dece, rezultirale su krahom porodice a kada " deca ljubimci" posle maltreriranja svojih vršnjaka, pređu na malteretiranje svojih roditelja, odmetnu se u kriminal i drogu- onda je kasno ta roditelje a i za decu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna